-"En forsterkers viktigste oppgave er å forsterke"
Ja, men hvordan forsterker den lyden? Er det egentlig så smart å velge den forsterkeren som leverer mest watt for pengene? Bransjen har de siste årene gått av hengslene når det kommer til oppgitt effekoppgivelse sammenlignet med reell effektoppgivelse. Hos flere produsenter kan man ofte trekke ifra et siffer for å få en effektoppgivelse som nærmer seg realitetene. Men har egentlig effekt mest å si?
Slå et (bass)slag for god lyd
En forsterker er en del av et lydoppsett. I en lydkjede har man alltid flere enheter. Man har et avspillingsmedium, man har en forsterker, man har høyttalere. I noen tilfeller kan kabler også spille en rolle, og skikkelig justering for å korrigere høyttalernes lydgjengivelse. Høyttalere vil i nesten alle tilfeller høres forskjellig ut alt etter hvilken bil de er montert i. Alle disse komponentene hver for seg må være av god kvalitet om man ønsker et god sluttresultat. Forsterkeren er derfor intet unntak.
Velg en forsterker av god kvalitet fremfor mye effekt
Hvor mye glede vil man ha av lydoppsettet sitt om det bare skriker når man vrir volumknappen mot høyre? Høy musikk er morsomst når den er behagelig å høre på. Ikke når den skjærer. Et godt tips når det gjelder å velge riktig forsterker til høyttalerne i bilen er å se bortifra effekten som er oppgitt. Fokuser heller på gode spesifikasjoner som lav forvregning, høy vekt, god strømforsyning. Les gjerne litt omtaler på forhånd eller spør før du handler hvilke forsterkere som anbefales.
Klasse AB eller klasse D?
I bilstereo så er klasse AB og D mest utbredt. Å velge en klasse AB-forsterker vil i de aller fleste tilfeller være en god lydoppgradering i seg selv, uten å bytte ut høyttalerne. Ofte har de en såpass mye varmere klang at de høres bedre ut - selv uten å gjøre noen justeringer med egen equalizer. Vi anbefaler derfor å benytte klasse AB-forsterkere i bil til alle komponentsett og fulltonehøyttalere. Til bass derimot så vil en klasse D gjøre en god jobb, og tilby mer effekt for pengene i de aller fleste installasjoner. Man kan sammenligne en klasse AB-forsterker med en rørforsterker til hjemmebruk. De koster mer, har lite oppgitt effekt - men de spiller fra de fleste andre rimeligere forsterkere og de høres helt nydelig oppløst ut.
- Klasse A-design er den minst effektive, men har den høyeste lydkvaliteten
- Klasse B-design er litt mer effektivt, men har mye forvrengning
- Klasse AB-design pakker kraft med krafteffektivitet og suveren lyd
- Klasse D-design tilbyr den høyeste effektiviteten, men er ikke fullt så høykvalitets
RCA/Phono, høynivå eller fiberopptikk?
Velg alltid phonoinngangene hvis du skal montere en forsterker på en uoriginal bilradio med linjeutganger. Spesielt hvis du skal bruke den til å forsterke lyden i høyttalere, og ikke subwoofer. På en subwoofer kan man fint bruke høyttalersignalet ut fra radioen inn på forsterkeren for å koble subwoofer i en bil med originalradio. Til forsterkning av fulltone- og komponentsett vil du alltid få bedre lyd gjennom linjeutganger når det er tilgjengelig. På biler med MOST fiberoptisk system vil det alltid være å foretrekke å bruke en MOST til fiberoptisk konverter og koble det digitale signalet rett på en forsterker såfremt den har optiske innganger og benytte den interne digitale-til-analoge inngangen ofte omtalt som DAC. Dette vil kutte ned konverteringsprosessen til ett ledd og konvertere lyden i det mest påkostede leddet i kjeden. Et budsjett-alternativ er å koble seg rundt den originale optiske konverteringen å strømme lyden direkte til forsterkeren med blåtann eller wifi. Utfordringen da er at man er avhengig av å løfte opp telefonen og styre musikkvalg og volum med telefonen.